Tevékenységünk

Megjelent a devizaügyletek új nemzedéke

 

Az elmúlt években világszerte megjelentek azok a technológiai vállalkozások, amelyek a pénz- és tőkepiacokon hoztak létre vagy váltottak ki termékeket. Valódi forradalmat indítottak azzal, hogy gyorsabbá, olcsóbbá és sokszor biztonságosabbá tudták tenni a hagyományos banki szolgáltatásokat. Az elmúlt évtizedek technológiai vívmányai - beleértve az adatfeldolgozást, az elektronikus folyamatok összekötését és mindenekelőtt az adatkezelés biztonságát-, olyan előnyt biztosítanak ezeknek a vállalatoknak, melyek kihasználásával tömegeket tudnak elhódítani a sokszor nehézkes és drágán működő bankoktól.

Ezek az úgynevezett „Fintech” vállalkozások felhasználják a legmodernebb technikákat és ezek segítségével jelentős megtakarítást jelentenek a hagyományos banki ügyfelek számára.

 

Régóta ismert tény, hogy amíg a bankok egymás között a bankközi piacon alacsony költséggel (szűk spreaddel- vagyis nagyon kis különbséggel a vételi- és eladási árfolyamok között) kereskednek egymással, a devizaváltásra kényszerülő ügyfelek (jellemzően importőrök és exportőrök, illetve mindenki, aki nem forintért vásárol, illetve nem forintért ad el, hanem euróért, dollárért, angol fontért vagy svájci frankért stb.) jóval kevesebb pénzt kapnak illetve fizetnek a devizájukért. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg a bankközi piacon az euró-forint vagy dollár-forint vételi és eladási árfolyama között alig tíz fillér van, a bankok az ügyfelek számára biztosított eladási- és vételi devizaárfolyamai között nem ritkán 6-7 forint is lehetséges. Természetesen a nagyobb forgalommal rendelkező nagyvállalatok ennél jobb árfolyamot kapnak, de a kis- és közepes vállalatok, valamint a magánszemélyek a középárfolyamtól akár 3-4 forintra vehetnek, illetve adhatnak el devizát.

A „Fintech” cégeknek éppen ezért egyik elsődleges célpontjuk ezek az ügyfelek, akik a nagyvállalatokhoz képest jóval kisebb forgalmat bonyolítanak le, ezért a kereskedelmi bankoktól nem kapnak megfelelően szűk jegyzéseket.

 

Az ideális partner: Ebury

Az Ebury Partners Európa legnagyobb fintech cégeinek egyike: több mint 49 000 ügyfelet szolgálnak ki a világ minden pontján, éves forgalmuk meghaladja a 23 milliárd dollárt és több mint 130 devizában biztosítanak devizaváltási- és utalási lehetőséget ügyfeleiknek.

Mind a számlanyitás, mind a tranzakció (devizautalás és devizaváltás) elektronikus platformon történik.

Az Ebury jellemzően kedvező spreadet (vételi és eladási árfolyam különbözetet) biztosít ügyfeleinek. Egy lépésben megtörténik a devizaváltás és az utalás, így nem csak olcsóbb, de akár sokkal rövidebb is a devizautalás folyamata.

A számlanyitás és a számla fenntartása nem jelent költséget az Ebury ügyfelei számára. Természetesen nincs devizaváltási kötelezettség sem.

Amikor az ügyfél szeretne devizát venni, illetve eladni, az Ebury elektronikus platformján megnézi, hogy milyen árfolyamot biztosít az Ebury, és ezt az árfolyamot összehasonlítja a bankjától kapott árfolyammal. Amennyiben az Ebury által jegyzett árfolyam jobb, mint a bank által adott jegyzés (vagyis deviza eladás esetén magasabb, devizavétel esetében pedig alacsonyabb), akkor az ügyfél az Ebury-n keresztül adja el, illetve vásárolja meg a szükséges devizát. A folyamat teljesen transzparens, vagyis mind a bank, mind az Ebury jegyzése látható, az ügyfél a számára kedvezőbb helyen köti meg az ügyletet. A tranzakció elején a kedvezményezett is megadható, vagyis a megvásárolt deviza közvetlenül a végső kedvezményezett számlájára érkezik meg.